Na glavno vsebino
0 08 200 40 80Pokliči Lokacija Vstopnice
Aktivnosti
  • Družinski izlet na Pokljuko
  • Raziskovanje gora nad Sorico

Družinski izleti Bohinj

Bohinj z okolico nudi številne možnosti aktivnih izletov z otroci. Bohinjsko jezero, ki je nedvomno najbolj privlačna znamenitost v Bohinju, pa je v resnici le ena izmed številnih atraktivnih točk, ki jih je priporočljivo obiskati.

V nadaljevanju smo zbrali nekaj namigov za družinski obisk Bohinja in okolice. Več o izletih je na posameznih povezavah, na voljo pa smo vam tudi na hotelski recepciji.

Sprehod okoli jezera

Sprehod okoli Bohinjskega jezera je dolg približno 12 kilometrov in nas popelje vzdolž celotne obale jezera. Bohinjsko jezero ima na obali jezera postavljene številne lesene klopi, na katerih si lahko spočijete in uživate ob pogledih na okoliške Julijske Alpe in Triglavski narodni park ter neokrnjeno naravo. V toplejših mesecih pa je Bohinjsko jezero nadvse privlačno za kopanje. 

S kolesom po kolesarski poti od Bohinj ECO Hotela do jezera

Kolesarjenje v Bohinju velja za enega lepših doživetij v vseh treh letnih časih. Kolesarjenje in Bohinj zaradi svoje čudovite narave očarata. Kolesarjem kraj predstavlja izjemen poligon tako za preizkušanje svojih meja kot predvsem doživljanje pristne narave na zdrav način. Kolesarjenje v Bohinju je primerno za vse generacije in okuse.

Bohinjska kolesarska pot pretežno poteka po uravnavah, kjer teče reka Sava Bohinjka. Bohinjska kolesarka pot je asfaltirana kolesarska pot in večnamenska steza za rolerje in sprehajalce in poteka od Bohinjske Bistrice do Stare Fužine in naprej ob Ribnici do Srednje vasi. Kolesarska pot v Bohinju je označena in zato idealna za kolesarjenje po Bohinju. Ob kolesarski poti po Bohinju so urejana tudi počivališča, ki so opremljena s klopmi in koši za odpadke.

Korita Mostnice

Korita Mostnice in dolina Voje so naravne znamenitosti Bohinja, ki spadajo med najlepše in najbolj obiskane znamenitosti Triglavskega narodnega parka oziroma Bohinja. Korita je v apnencu oblikoval gorski potok Mostnica, ki izvira v dolini Voje. Izlet Korita Mostnice nam ponudi vpogled v čudovito sotesko drzno preoblikovanih skal, kristalno čisto vodo, pester rastlinski in živalski svet ter kulturne znamenitosti.

Družinski izlet Korita Mostnice predstavlja čudovit sprehod ob soteski z izjemnimi razgledi na turkizno vodo. V več delih gre pot neposredno ob strugi in predstavlja odlično avanturo za otroke vseh starosti.

Soriška planina - Po sledeh Rapalske meje - Lajnar, Možic

Rapalska meja je nastala po podpisu pogodbe pri Rapalu. Predstavljala je del razvpitega italijanskega fortifikacijskega sistema, ki je poteakal po t.i. Alpskem zidu (vallo alpino). Nad Soriško planino je sistem vojaških utrdb, bunkerjev in drugih ostalin lahko dostopen in odlično ohranjen.

Iz Soriške planine, do katere lahko pridete peš, s kolesom, z avtobusom ali lastnim avtomobilom, se obrnete proti smučarskemu centru Soriška planina in nadaljujete po označeni poti do grebena. Poti je več, najlaže sledite oznakam za Lajnar. Ko dosežete greben vzdolž grebena poteka razgledna pot, ki je nekoč povezovala bunkerje in ostale vojaške objekte vzdolž alpskega zidu. Bunkerji so odlično ohranjeni, zato kar vabijo k raziskovanju. Na jug se odpira pogled na Sorico, na JZ pa prelepo Baško grapo. Izlet se lahko zaključi z Lajnarjem, lahko pa ga podaljšate po lahki, udobni mulatjeri z izjemnimi razgledi in obiščete še kasarno pod Korom, pa Slatnik, Dravh in Možic. S slednjega se vidi tako Bohinjsko kot Blejsko jezero, pod njim pa je tudi velika podzemna utrdba in sistem bunkerjev.

Slap Savica

Slap Savica v Bohinju sodi med najatraktivnejše naravne znamenitosti v Julijskih Alpah. Slap Savica ima tudi romantičen pridih in zgodovinski pomen. Slap Savica je tretji najbolj obiskan slap v Sloveniji in najbolj pogosto obiskana naravna znamenitost Bohinja. V dolgih poletnih dneh, ko se ob jutranji zarji sončni žarki dotaknejo padajoče vode, se ob slapu naredi čudovita mavrica. Pravijo, da bi moral vsakdo, ki obišče Bohinj, pogledati tudi slap Savica! Se strinjate?

Slap Grmečica

Slap Grmečica je zadnji slap v koritih potoka Grmečica. Visok je dobrih 7 metrov in se steka v čudovit tolmun. Slap Grmečica se nahaja blizu desnega brega Save Bohinjke, med naseljema Log v Bohinju in Nomenj. Potok Grmečica izvira kar kilometer višje nad 100 m dolgo sotesko korit Grmečice. Od slapa naprej teče Grmečica po gozdnem in pašniškem terenu in se pri Nomenju zliva v Savo. Od hotela do slapa Grmečica je slaba ura hoda, pot pa je lahka in primerna za vse generacije.

Vogel

Vogel je zaradi udobne povezave z gondolo najbolj priljubljena razgledna točko visoko nad Bohinjskim jezerom. Vogel ni čudovit le pozimi, ko navdušuje smučarje z naravnim snegom in izjemnimi razgledi, ampak tudi v kopnem delu leta. Poleti nudi veličasten pogled na Triglav in Julijske Alpe in služi kot udobno izhodišče za nekatere lepe ture. Ker dobršen del višine premagamo s pomočjo gondole, je še posebej primeren za družine z manjšimi otroci, ki si želijo svežega zraka in udobnih sprehodov.

Bohinjsko jezero z ladjico

Bohinjsko jezero lahko doživimo tudi z vožnjo z ladjico. Po jezeru se odpeljamo iz enega od dveh pristanišč - v Ribčevem lazu ali v Ukancu pri kampu Zlatorog. Vožnja z ladjico po Bohinjskem jezeru je odlično doživetje za vso družino, posebej lepo pa je ob zgodnjem jutri ali pozno popoldan, ko jezerska gladina odseva Julijske Alpe in okoliško naravo.

Kopanje v Bohinjskem jezeru

Bohinjsko jezero v toplejših mesecih prestavlja odlično osvežitev. Kristalno čista voda tega naravnega kopališča ob vznožju Julijskih Alp julija in avgusta pogosto preplavijo turisti, ki na vseh (dovoljenih) kopalnih mestih uživajo ob plavanju in čofatanju. Družinam najbolj prijazni sta kopalni točki s plitvejšim vstopom v jezero pod Staro Fužino in v Ukancu. Za vse, ki jih je voda preveč sveža ali niso samostojni plavalci priporočamo našo plažo pod Triglavom - zunanje bazene Vodnega parka Bohinj.

Pokljuka s Hop-on Hop-off Busem

Pokljuka v Bohinju je najlepša z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah in Triglavskem narodnem parku. Pokljuka ima tudi razgibano površje skritih brezen, zaraščenih kont in vrtač ter dolinic, kar je ostanek delovanja pokljuškega ledenika. Za njim so ostala pokljuška barja in zamočvirjene, težko prehodne gozdne površine. Barja spadajo med najjužnejša visoka barja v Evropi. 

Prikladne in brezplačne avtobusne povezave v sezoni omogočajo okolju (in prebivalcem) prijaznejši način transporta in obiskovalcem Bohinja odpirajo pot na Pokljuko, kjer med številnimi možnostmi za izlete ne smete zamuditi čudovitega razgleda na Planini Zajamniki.

Z vlakom na sladoled v Novo Gorico

Sladoled nobenemu otroku nikoli ni odveč. Če sladoled združimo z zelo zanimivim izletom z vlakom po Bohinjski progi, skozi najdaljši železniški predor v Sloveniji, ki pelje med strmimi stenami skozi sotesko in vse do smaragne reke Soče, pa je sladoled še boljši. Ker je železniška postaja v bližini hotela, je to še toliko bolj prikladno in to v vsakem vremenu. Avtovlak večkrat dnevno pelje v smeri Mosta na Soči, od tam pa nadaljujemo proti Novi Gorici sladkemu grehu naproti.

Izvir reke Bistrice

S praga našega hotela zavijete desno proti jugu in do glavne ceste (50 m). Nadaljujete ob glavni cesti in po ca. 150 metrih (pred mostom) zavijete desno navkreber na peščeno cesto. Nadaljujete po uhojeni poti mimo Rebra, kjer je razgledno spominsko pokopališče iz 1. sv. vojne. Sledite poti dokler ne pridete do makedamskega kolovoza, po kateri nadaljujete v desno in do izvira (označeno).

Vogar in Kosijev razglednik

Vogar je priljubljena izletniška točka s krasnimi razgledi na jezero in Bohinjsko-Tolminske gore. Vogar je tudi najbolj vzhodni vrh grebena severno od Bohinjskega jezera in priljubljeno vzletišče za jadralne padalce. Do Kosijevega razglednika, ki je kanček manj popularen, a morda še lepši, pot vodi mimo Kosijevega doma proti zahodu. Uhojena steza vas v slabih 10 minutah od doma popelje do razgledne točke s klopco in pogledom na zahodno obalo jezera in Ukanc.

Izhodišče za Vogar je v vasi Stara Fužina, od koder sledimo udobni, a strmi označeni poti. Do izhodišča lahko pridemo z avtomobilom, v poletnih mesecih tudi z brezplačnim avtobusom ali kolesom. Alternativno izhodišče je na vrhu ceste za planino Vogar in Blato (10 km ceste, plača se pristojbina). Od parkirišča na Vogarju do razglednika je približno 20 minut hoje.

Jahanju konj na ranču Mrcina

Ranč Mrcina se nahaja v Triglavskem narodnem parku, v vasici Studor v Bohinju. Na ranču domuje 16 konj (od tega 10 islandskih konj), trop mačkov in pes Kan. Poleg terenskega jahanja nudijo tudi šolo jahanja, jahanje za začetnike ter izkušene jahače. Najmlajše jahače pa peljejo (sedla z ročaji) po maneži ali na krajši sprehod v naravo v spremstvu izkušenega vodnika.

Kanu izlet po jezeru
Športno plezanje v Bohinju - plezanje pod Skalco
Rafting avantura

Bodite prvi, ki boste vedeli za naše posebne ponudbe

Vpišite vaš e-poštni naslov


© Vodni park Bohinj. Vse pravice pridržane / Pravno obvestilo / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
These cookies do not affect your privacy. Več ...