Na glavno vsebino
0 08 200 40 80Pokliči Lokacija Vstopnice
Aquapark

Savne

Savna krepi telo in pomirja dušo!

V Aquapark in Wellnessu Bohinj so Vam na voljo turška, finska, IR in bio-finska savna gostom starejšim od 16 let.

  • savna park v 1. nadstropju
    savne namenjene tistim, ki želijo savnanje združiti z razvajanjem v wellnessu ali s kopanjem v bazenu
  • savna park v kletni etaži
    prostor namenjen samo savnanju brez povezave z bazeni

V sklopu masažnega salona je na voljo še ena turška savna za zaprte družbe.

Tipi savn v Aquapark in Wellnes centru Bohinj

  Finska savna Turška savna IR savna Bio-finska savna
Savna park v 1. nadstropju 2 1 1 /
Savna park v kleti 1 1 2 1
Masažni salon / 1 / /

V obeh sklopih savn je na voljo tudi ohlajevalni bazen ter tuši. V savna parku v 1. nadstropju so tudi kadi za knajpanje.

Nekaj o savnah ...

FINSKA SAVNA - temperatura zraka se giblje okrog 85oC z 20% vlago. Finska savna je osnovna zvrst savne z visoko temperaturo in nizko relativno zračno vlago. Zaradi tako visoke temperature je priporočeno bivanje v savni do 15 minut, kar se ponovi do trikrat.

TURŠKA SAVNA - temperatura zraka se giblje okrog 45oC  s 100% vlago. Visoka vlažnost zraka in prisotnost eteričnih olj blagodejno vplivajo na dihala. Para pomaga odpreti pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

BIO - FINSKA SAVNA - temperatura zraka okrog 65oC s 40% vlažnostjo prostora ustvarja prijetno vzdušje in vpliva na manj intenzivno obremenitev krvnega obtoka.

IR SAVNA - temperatura zraka niha med 50oC in 60oC. V infra rdeči (IR) savni se telo pregreva tudi v globino, zato je izločanje strupov do trikrat večje kot v klasični savni, pa tudi poraba kalorij je nekajkrat večja. Infra savna ima terapevtske učinke pri boleznih kot so revma, artritis, lajšanju bolečin pri zvinih, poškodbah mišic, bolečinah v hrbtu in pri kožnih obolenjih. Infra rdeči grelci oddajajo energijo, ki prodira do 4 cm v telesno tkivo. Valovna dolžina sevanja je prilagojena telesnemu sevanju, zato telo vpije blizu 90% infrardečih žarkov, ki ga dosežejo.

... in savnanju

Človek je že od nekdaj uporabljal kopeli za potenje. Savno so poznali že Egipčani, Kitajci, antični Grki in Rimljani. Vsi so uporabljali iste elemente: ogenj, segreto kamenje, zrak in vodo.

Glavni namen uporabe savne je pregretje telesa, znojenje, odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa, vzpodbujanje presnove, čiščenje kože, krepitev imunskega sistema, izboljšanje spanca in razpoloženja ter telesna in duševna sprostitev.

Savnanje obsega segrevanje, potenje, inhaliranje, umivanje in hlajenje. Načeloma se savnamo goli. Pred vstopom v savno se je potrebno obvezno oprhati in nato dobro obrisati. Za začetnike in starejše se priporoča 8 do 12 minut savnanja na spodnji klopi, bolj trenirani se lahko namestijo na srednji klopi in sicer od 8 do 15 minut. V savni se lahko zavzame sedeči ali ležeči položaj. Če se na klopeh leži, se je potrebno usesti za minuto ali dve, preden se zapusti prostor. S tem se prepreči nagli padec krvnega pritiska. Sledi ohladitev v prostoru (soba za počitek, terasa) s temperaturo od 18 do 20 stopinj Celzija. Ohlajanje naj bi praviloma trajalo toliko minut kot savnanje. Sledi počitek, ki naj traja od 10 do 20 minut. Cel postopek lahko nato še dva do trikrat ponovimo.

Poleg znoja se preko kože izločata tudi mlečna in sečna kislina. Izgubljeno tekočino je potrebno nadomestiti, zato je priporočljivo, da pred in po savnanju redno zaužijete veliko tekočin. 

Priporočljiv obisk savne je do dvakrat tedensko. Nekateri menijo, da tudi vsakodnevno savnanje ni škodljivo, če se pri tem dobro počutimo. Paziti je potrebno le na izsušitev kože.

Savna se lahko vsakdo, ki nima kakšnih resnejših težav z zdravjem. Savnanje pa se odsvetuje vsem, ki imajo motnje krvnega obtoka (previsok ali prenizek krvni tlak), okvare srca in ožilja, tuberkolozo, epilepsijo, raka, akutne infekcije in vnetja kože, anemijo, trombozo, edeme, kronično vnetje ven, gripo.

Želimo Vam veliko užitkov pri savnanju!

 

Bodite prvi, ki boste vedeli za naše posebne ponudbe

Vpišite vaš e-poštni naslov


© Vodni park Bohinj. Vse pravice pridržane / Pravno obvestilo / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
These cookies do not affect your privacy. Več ...